Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Választójog gyermekek után?
  2007-04-19 22:59:26, csütörtök
 
   
  Választójog gyermekek után?
2007-04-19 03:41:54 elnök

Révész Máriusz, a Fidesz képviselője - az erzsébeti lakossűági fórumám is ismertetett javaslata szerint - megadná a szülőknek "a gyermekek után járó választójogot".

Vagyis: egy családnak annyi szavazata lenne, ahány taggal rendelkezik.
Mindez csak első hallásra meghökkentő: ez a téma korábban Németországban már komoly társadalmi vitát kavart.
Révész Máriusz úgy egy évtizede találkozott először a felvetéssel.

A fideszes politikus lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a Kanadai Magyarság című lap egyik cikkét (amely 1999. szeptember 25-én jelent meg) elküldték neki.
Az írást Habsburg Ottó jegyezte, s ebben a gyermekek jogairól értekezett.
"Csupán egyetlen jogot tartanak vissza a gyermekektől, éspedig a polgárok leglényegesebb jogát. A demokratikus társadalomban a polgárság igazi kifejezője a választójoga, amellyel a közösség jövőjének eldöntésében részt vehet. Ezért nehéz belátni, hogy miért éppen ezt a lényeges hatáskört kellene tőle visszatartani"
- írja az eredetileg németül publikált cikkében Habsburg Ottó, aki szerint "az igazi családpolitika" alapja, hogy helyreállítsák "a családok egyenjogúságát".

Mindemellett Révész Máriusz emlékeztetett: Angela Merkel kancellárrá választása után Németországban széles társadalmi vitát folytattak e kérdésről, de aztán a gyermekek után járó szavazati jog lekerült a napirendről.
Szerinte ugyanakkor, ha Magyarországon ez megvalósulna, vagyis úgy kétmillió pluszszavazat valamilyen formában megjelenne a választásokon, a pártok programja is átalakulna "ennek szellemében", s így nyilvánvalóan javulna a családok helyzete. Révész Máriusz minderről nem egyeztetett a Fidesz-frakcióval. Indoklása szerint azért, mert nem szerette volna, hogy "Fidesz-javaslatként" aposztrofálják a kezdeményezését, akkor ugyanis "pártpolitikai dimenzióba kerülne az ügy", s kisebb esélye lenne a tényleges megvitatásra.(Cs. I.)

Németország: csecsemők biztosan nem szavazhatnak
Csecsemők valószínűleg a jövőben sem járulhatnak az urnákhoz a német választásokon, de egy többpárti képviselőcsoport már dolgozik a törvényjavaslaton, amely 14 vagy 16 éves korra csökkentené a választási korhatárt.

Az ötlet eredetileg a CDU-tól származik, de felkarolta Renate Schmidt (SPD) volt családügyi miniszter és több FDP-s politikus is. A támogatók szerint ez több előnnyel is járna, egyrészt a társadalom ezen részét sem lehet kirekeszteni a voksolásból, másrészt, ha a politikusok képesek lennének úgy fogalmazni, hogy az egy gyerek számára is érthető legyen, az merőben megváltoztatná a közügyek intézését.

A Bundestag két éve már elutasított egy hasonló javaslatot, de a képviselők nem hátrálnak. Többször előfordult, hogy 11-13 éves fiatalok panaszt nyújtottak be, amiért az őket érintő ügyekben nem nyilváníthattak véleményt.

Érzékeny kérdés a generációk közti igazságosság ügye, hiszen másképp ítéli meg a nyugdíjkorhatár emelését vagy a családtámogatási rendszer reformjait egy fiatal és egy idősebb szavazó. (Ráadásul az előbbiek tábora csökken, az utóbbiaké folyamatosan nő.)
Vannak olyan elképzelések, amelyek már a kisgyerekeknek is megadnák a szavazati jogot, hogy ezzel a családok szerepét, a gyerekvállalás iránti hajlandóságot erősítsék.

Vitatott azonban, hogy voksolhatnának-e a szülők is gyerekeik nevében, és ha igen, meddig? Németországban vannak olyan tartományok, ahol az önkormányzati választásokon már 16 éves kortól részt lehet venni - ám az országos politikába továbbra is csak 18 éves kortól lehet beleszólni. Legalábbis, amíg ezt kétharmados törvénnyel meg nem változtatják. (I. E.)

http://www.fideszbp20.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: családtámogatási, képviselőcsoport, kezdeményezését, nyilváníthattak, nyugdíjkorhatár, családpolitika, aposztrofálják, németországban, voksolhatnának, leglényegesebb, kisgyerekeknek, helyreállítsák, egyenjogúságát, gyerekvállalás, megváltoztatná, magyarországon, társadalomban, pártpolitikai, hajlandóságot, választójogot, választásokon, visszatartani, nyilvánvalóan, pluszszavazat, emlékeztetett, önkormányzati, megvitatásra, szavazhatnak, nyilatkozott, javaslatként, eldöntésében, igazságosság, mindemellett, megvalósulna, választójoga, valószínűleg, erzsébeti lakossűági, gyermekek után, családnak annyi, téma korábban, évtizede találkozott, fideszes politikus, írást Habsburg, gyermekek jogairól, polgárok leglényegesebb, demokratikus társadalomban, polgárság igazi, közösség jövőjének, lényeges hatáskört, eredetileg németül, igazi családpolitika\, családok egyenjogúságát\, Révész Máriusz, Kanadai Magyarság, Habsburg Ottó, Mindemellett Révész Máriusz, Angela Merkel, Renate Schmidt,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A fenyő nem szép fa, (...)  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  Naplemente  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  képre írva  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Zilahy Lajos gondolata  Kellemes esti időtöltést  Kellemes esti időtöltést  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Muratáj  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Gaál Viktor gondolata  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Környezetvédelem  képre írva  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fák lelke  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Minden gyerek jó.  Naplemente  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Szép estét  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Pocsai Piroska - NE SIESS!  A föld szépségéért  A boldogság ült a világvégén  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  A hét szűk esztendő  György napra  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A Föld napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam Gizike bar...  A fák lelke  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Beney Zsuzsa  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Esti kép  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Naplemente  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A Gömb  Facebookon kaptam  Amit átélünk, 
Bejegyzés Címkék
erzsébeti lakossűági, gyermekek után, családnak annyi, téma korábban, évtizede találkozott, fideszes politikus, írást Habsburg, gyermekek jogairól, polgárok leglényegesebb, demokratikus társadalomban, polgárság igazi, közösség jövőjének, lényeges hatáskört, eredetileg németül, igazi családpolitika\, családok egyenjogúságát\, pártok programja, családok helyzete, tényleges megvitatásra, német választásokon, többpárti képviselőcsoport, választási korhatárt, ötlet eredetileg, támogatók szerint, társadalom ezen, politikusok képesek, merőben megváltoztatná, közügyek intézését, hasonló javaslatot, őket érintő, generációk közti, nyugdíjkorhatár emelését, családtámogatási rendszer, idősebb szavazó, előbbiek tábora, utóbbiaké folyamatosan, szavazati jogot, családok szerepét, gyerekvállalás iránti, önkormányzati választásokon, országos politikába, családtámogatási, képviselőcsoport, kezdeményezését, nyilváníthattak, nyugdíjkorhatár, családpolitika, aposztrofálják, németországban, voksolhatnának, leglényegesebb, kisgyerekeknek, helyreállítsák, egyenjogúságát, gyerekvállalás, megváltoztatná, magyarországon, társadalomban, pártpolitikai, hajlandóságot, választójogot, választásokon, visszatartani, nyilvánvalóan, pluszszavazat, emlékeztetett, önkormányzati, megvitatásra, szavazhatnak, nyilatkozott, javaslatként, eldöntésében, igazságosság, mindemellett, megvalósulna, választójoga, valószínűleg, kirekeszteni, folyamatosan, demokratikus, elképzelések, gyermekektől, változtatják, kétharmados, kancellárrá, járulhatnak, tartományok, meghökkentő, választójog, egyeztetett, rendelkezik, voksolásból, politikusok, csökkentené, németország, ismertetett, képviselője, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2034
  • e Hét: 7542
  • e Hónap: 16146
  • e Év: 52087
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.